Barva in njena duhovna bližina

Nikoli si nisem mislila, da bom pri svojih poznih tridesetih ponovno študirala….pa vendar… ker želim v prihodnje razširiti svojo dejavnost, sem vpisala magisterij Likovne pedagogike.

V predmetnik pade tudi Sodobno slikarstvo in z njim "art" projekt, ki ga želim deliti z vami.

Spodnja dela temeljijo na mojem dojemanju barv, abstraktnosti, človeških odnosov in duhovnosti. Izhodišči sta hčerkina risba noseče mater (mene) in slika spočetja v treh ponazoritvah.

Risba, ki prikazuje nosečo mater.  Narisala jo je Mia pri 3 letih.




Levo abstraktni izris Rože Življenja; na sredini realistični prikaz oploditve in desno mikroskopska fotografija.


Podrobna utemeljitev pa se glasi takole: "Bližino obarvanega kroga pri svojem likovnem ustvarjanju želim sintetizirati z večino prej obravnavanih pojmov in jih še dodatno nadgraditi. Izhodišče sta dva kroga, ki s prekrivanjem tvorita mandorlo, v njej pa se rojeva nov manjši krog. Simbolno predstavljata večja kroga žensko in moškega, manjši pa plod njune ljubezni, otroka. Ukvarjam se z odnosi med njimi, pravzaprav odnosi med otrokom in materjo ter očetom. Ti odnosi ustvarjajo nevidne energije, ki povezujejo vse tri akterje, vse življenje. V samem delu jih ponazorim s šivano nitjo. Energija povezanosti se spreminja glede na različna obdobja življenja in s tem različne situacije, kar skušam prikazati v petih fazah oz. slikah. Otrok, ki je glavni akter  upodobitev, je rumeni krog in je vedno postavljen centralno. S tem zavzema pomembnost, ki jo izraža tudi z močno ekscentrično sevajočo energijo doseženo z rumeno barvo. Topla in močna rdeča, ki predstavlja mater, njeno naročje, rumeno energijo umiri in ji nudi varno zavetje. V ozadju nastopa oče, ki je kot del celične skupnosti, vedno prisoten. Z zeleno barvo doda malo živahnosti, v začetku nezrelosti, vendar situacije vedno umirja. Bela koprena, ki predstavlja družbeni kontekst, predstavlja meglice, skozi katere se mora človek prebijati v življenju. Kroge namenoma uokvirjam v kvadrat, ki jim da stabilnost ali zemeljskost. Likovno površino razširim z nitmi, ki se razprostirajo navzven. Uporabljena likovna tehnika kolaža se izraža z izrezanimi kosi filca, ki so “lepljeni” med seboj  z subtilnim šivanjem niti. Metaforično se kolaž navezuje na odnose, izražene z učinkom vrinjenih elementov kar poudari pomen vsakega kroga posebej. Specifična materialna lastnost filca daje topel, družinski in končno človeški občutek."





























































































































































































Detajl kolaža









V kolikor koga zanima še globlje razumevanje barve in duhovnosti, naj se javi.



Comments

  1. Saj sem ostala brez besed...zelo močno....polno energije!

    ReplyDelete
  2. ja... polno energije...hvala.

    ReplyDelete

Post a Comment