Meduza



Narava, ki ustvarja čudovite in popolne stvari, me je navdihnila, da sem upodobila mandalo, ki se navezuje na spodaj opisan dogodek.

Dopust. Morje. Jutranje plavanje. Uživamo. Kar naenkrat Mia zakriči: ”Meduza!”  in v trenutku sunkovito plava proti obali. Seveda ji prestrašeni sledimo tudi ostali. Na obali razlaga o ogromni meduzi, pravzaprav ogromnem klobuku, ki ga je zagledala pod vodo. Vsa je prestrašena. Pogumni Miloš se odloči, da gre pošast poiskat. Ulovi jo v mrežo in prinese v tolmun pri obali. Ugotovimo, da je to klobučnjaška meduza in ima premer skoraj 50 cm. Prelepa je in človeku nenevarna. Vrnemo jo v morje in ji zaželimo naj še naprej uživa v njegovi prostranosti in obilju. 





















Mandala v Sanskrit jeziku pomeni krog. Lahko rečemo, da je mandala skupek integriranih oblik, ki so organizirane okoli centra. Vse na meduzi je krog. Krog je primarna oblika. Krog izhaja iz točke 0 in se širi navzven v popolno obliko. Tudi meduza se širi iz centra proti zunanjosti, njena geometrija je popolna in simetrična. Iz kroga izhajajo vse druge oblike, vesica, trikotnik, kvadrat ter drugi večkotniki.

Meduza je živa mandala, ki preko moje upodobitve in z meditacijo ponuja izkušnjo praznine, izkušnjo nematerije, izkušnjo čiste energije.

Velikost: fi 60 cm.
Material: lesena vezana plošča, laserski rez, laserska gravura, akrilna barva.













Comments