Oblikovanje : Izobraževanje

Med lanskoletnim študijem pedagoško-andragoškega izobraževanje sem spoznala, da je oblikovanje v učnih načrtih za osnovno šolo zapostavljeno in le redko omenjeno.
V šoli nenehno nekaj oblikujejo, vendar sam termin oblikovanje nima prevega mesta. Tako naše otroke pri likovni vzgoji učijo, da oblikovanje spada pod kiparstvo in pod arhitekturo, pri tehniki in tehnologiji pa sploh ni omenjeno. Vse to se odraža na slabem poznavanju našega poklica, kajti vsi mislijo, da oblikovalec samo nekaj nariše, pa je to to. Posledica tega so težave z naročniki in vrednotenjem našega dela.
S kolegico Barbaro Prinčič, ki uči na ALUO, sva se lani lotili tega resno in se odločili, da začneva na začetku - pri otrocih.
Pod okriljem DOS ( Društvo oblikovalcev Slovenije) sva zasnovali cilje, ki zajemajo preučitev in predlog dopolnitev učnih načrtov predmetov likovne vzgoje in tehnike in tehnologije, zasnovo izbirnega predmeta Oblikovanje, preučitev in predlog sprememb Pravilnika o smeri izobrazbe strokovnih delavcev v OŠ....
V torek 12. 3. 2013 pa sva se s krasno ekipo oblikovalk udeležili Kulturnega bazarja v Cankarjevam domu, kjer se je sekcija DOS - Izobraževanje prvič predstavila osnovnim in srednjim šolam ter jim ponudila tematske delavnice na temo oblikovanja. Vzporedno z dogodkom so potekla tudi strokovna predavanja. Predavnje Design Thinking za učitelje, ki sem ga izvedla skupaj z Barbaro, je bil pomemben korak k uresničevanju ciljev.
Zavedam se, da bodo naslednji koraki počasni in da bo pot dolga, vendar sedaj je pravi čas za spremembe!



Comments